För de flesta musikintresserade personer är ett konsertbesök någonting som förhöjer upplevelsen jämfört med att lyssna ensam i hemmet eller i bilen. Att befinna sig i ett gungande publikhav och samtidigt se och höra en favoritartist är ofta någonting mycket minnesvärt, ja vid lyckade tillfällen en närmast transcendental upplevelse. Att vara på en festival och under flera dagar gå från spelning till spelning är för många musikälskare grädden på moset. Särskilt nu när pandemirestriktionerna börjar släppa ligger många i startgroparna för att äntligen få åka till en festival igen.

I Sverige dominerade campingfestivalerna länge. Tänk klassiker som Hultsfred, Arvika och Sweden Rock som utspelat sig på speciella festivalområden utanför städerna. De lockar en huvudsakligen lite yngre publik som inte bryr sig så mycket om att det är obekvämt att tälta och att det kan gå lång tid mellan duschtillfällena. Barnfamiljer och lite äldre publik tenderar att föredra stadsfestivaler som utnyttjar befintliga konsertlokaler och parker i stadskärnorna. Bland dessa finns också klassiker som Storsjöyran i Östersund och Peace & Love i Borlänge. En lite mindre festival i denna kategori är Perspectives i Västerås. Den är nischad mot jazz, fri improvisation och olika former av elektronisk musik.

Som arrangörer till denna festival står kulturföreningen Nya Perspektiv som existerat sedan 1999. De har mindre arrangemang året runt, och med jämna mellanrum kraftsamlar de för Perspectives-festivalen. Hittills har den hållits fyra gånger. Tack vare att den världsberömde saxofonisten Mats Gustafsson ingår i arrangörsgruppen, har festivalen kunnat utnyttja hans kontaktnät och locka inom jazzkretsar legendariska artister som Peter Brötzmann, Fred Frith och Evan Parker. Som nav på festivalen har det multifunktionella kulturhuset Culturen, som har flera olika scener, fungerat. Men även andra lokaler i Västerås har utnyttjats för konserter, som exempelvis domkyrkan, Konserthuset och Västerås slott.

Oavsett vilken typ av festival du föredrar är vissa saker viktiga att tänka på. Det kan bli långa dagar med mycket gående och stående så det är nödvändigt att fylla på med vätska och näring. Den som är på Perspectives-festivalen kan till exempel äta på pizzeria Västerås för att med hjälp av deras läckra panpizzor få just den energi som krävs för att orka ytterligare några konserter. Om festivalen är utomhus är det viktigt att kolla väderprognosen i förväg. Ska det regna – ta med stövlar och regnjacka. Blir det sol? Ja, då sitter kepan bra för att skydda mot överhettning.