Festivaler hålls varje år världen över med många teman och betydelser. En festival är en stor tillställning som ofta arrangeras av företag eller organisationer. Festivaler kan ha musik som tema eller ställningstagande i samhällets aktuella teman som till exempel homosexualitet, jämställdhet eller med olika teman som mat och dryck eller annat.

Positiva fördelar med festivaler

Festivaler lyfter fram samhällsfrågor eller kan användas som smarta verktyg för att marknadsföra ett företag. Många festivaler har musik som antingen huvudtema eller underhållning i bakgrunden. På en festival får man möjlighet att träffa många människor med samma intresse och stämningen är ofta positiv med många glada människor. På en festival ser man mycket människor och det kan vara bra och smart att ha alkogel med sig då virus och bakterier sprids lätt i folkmassor. Festivaler gynnar även en kulturell mångfald för våra samhällen. Ska man resa till annan ort och besöka en festival, finns det bra saker att ha med sig på en festival, särskilt om man ska tälta på festivalområdet. Festivaler för människor samman oavsett varifrån man kommer, etnicitet, läggning eller ålder.

Festivaler och teman

De finns en hel del unika festivaler även utanför Sveriges gränser. Då kan man besöka några riktigt galna festivaler i världen som är värda att uppleva. En av dessa är Tomatkrigsfestivalen i Buñol i Spanien som heter Tomatina. Man bör ha oömma kläder och tåliga glasögon då 145 000 kilo tomater kastas runt på varandra! Man kan också besöka den kända Oktoberfest i München där man dricker öl i mängder, dansar och festar. Denna tradition är en av världens största folkfester med anor från 1810. Vill man hellre uppleva öl i alla former i Sverige, ska man gå på svenska ölfestivaler som hålls landet runt på olika orter! Sverige har många mindre och större festivaler. Varje år hålls Pridefestivalen som lockar massor av lokala boende i Sverige och turister i mängder. Pride hålls i Stockholm med sitt unika karnevalståg, uppträdanden, matserveringar och har mängder av talare. Pridefestivalen har i syfte att lyfta fram att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet. Alla ska behandlas lika oavsett läggning.

För dom som tycker om musik, finns det en hel bra tips på musikfestivaler i Sverige som man kan besöka.

Festivaler är ett sätt att spegla intressen som finns i hela Sverige. Genom festivaler främjar man kulturupplevelser genom mat, dryck, teater, musik, konst och lyfter fram samhällets viktiga ämnen. Genom festivaler når man ut till den större publiken med samma intresse på en och samma plats. Vissa festivaler lyfter fram kulturella samhällsfrågor som kan behöva komma ut i mer i ljuset. På en musikfestival kan även artister ha möjlighet att få ut viktiga budskap genom musiken till massan. Festivaler behövs både nu och i framtiden som ett redskap att ge folkmassan en härlig upplevelse och bidra till kulturell mångfald.