Det anordnas ett stort antal festivaler runt om i världen varje år där flera av de populäraste rockbanden uppträder. De mindre festivalerna samlar några tiotusentals besökare medan de allra största kan samla upp emot 1 miljon besökare. Även om många reser till olika festivaler för musikens skull så är de flesta där för att leva ett festivalliv som ger dem många härliga minnen. Många som besöker festivaler har varit på festivalerna många gånger tidigare och kommer åter för att på nytt festa, träffa vänner och umgås.

När man besöker en festival campar man tillsammans med tusentals andra besökare. Man bor i tält på leriga åkrar, duschar gemensamt med alla andra och äter snabbmat från festivalens olika kök. Mellan uppträdandena så samlas man vid tälten för att festa med sina gamla som nyfunna vänner. Till festivaler dras även stora gäng som samlas för att festa tillsammans men även kringresande festivalbesökare som markerar sina revir med egna flaggor, så att gamla vänner ska hitta fram.

När man reser runt på olika festivaler så är det några saker man ska tänka på så att man inte gör några misstag då man campar och därmed får det mindre trevligt. Redan innan resan bör man betala sina räkningar hemma så att dessa inte hamnar hos ett inkassoföretag som effektivt driver in fordringar som man inte har betalat. Väl på campingplatsen ska man försöka finna en plats på högre höjd så man slipper vattenansamlingar i tältet då man ska sova. Med tiden så kommer festivalområdet att bestå mest av lera och därför bör man också se till att ha gott om ombyte med sig, om man inte vill sova i blöta och leriga kläder. Man ska också vara ute i god tid så man får en bra plats nära festivalområdet så man slipper vandra långa sträckor varje gång man ska till tältet.