Ultra Music Festival är kanske en av de kändaste festivalerna som finns inom elektronisk musik. Den utspelar sig på flera platser i världen, bland ann

Ultra Music Festival är kanske en av de kändaste festivalerna som finns inom elektronisk musik. Den utspelar sig på flera platser i världen, bland annat Miami och Kroatien. Det är en festival som lockar till sig flera av de mest kända artisterna inom denna genren. Det är också en festival som har mycket runtomkring. I Kroatien kan du till exempel delta i flera olika fester och events vid sidan av musiken.

Ultra Miami är förmodligen den mest kända och den som vi kommer att fokusera på här i texten. Denna festival grundades 1996 och var ända fram till 2006 en festival som endast varade en dag. Från och med 2011 är Ultra en tredagarsfestival som alltid anordnas från fredag till söndag. Ultra är en otroligt viktig festival för Miami som stad och den drar in otroligt mycket pengar varje år. Bara under 2018 räknade man med att den drog in över 168 miljoner dollar. Det är det få andra festivaler som kan mäta sig med. Många förknippar festivalen med skivbolaget Ultra Records på grund av namnet. Dock fanns det ingen koppling mellan de båda i början. 2012 knöt man ett avtal som gjorde att de kunde marknadsföra varandra.

Under det sista året, alltså 2019 som festivalen anordnades stötte man på motstånd från flera år. För det första fick festivalen inte hållas på Bayfront Park eftersom boende i området klagat på de höga ljuden. Lösningen blev då att hålla festivalen på en plats som heter Virginia Key, något som de boende var starkt emot. När de fick nys om detta påbörjades en kampanj där de demonstrerade mot festivalen med argument om att det var skadligt för miljön. De postade en video på Facebook där de gav argument för sin sak och visade klipp från tidigare festivaler. Dock hade denna kampanj ingen större framgång eftersom det beslutades att hålla festivalen på denna plats.

Problemen slutade inte där, en annan technofestival kallad Rapture försökte stämma Ultra och sa att de hade bokat platsen innan dem. Denna stämningsansökan avslogs av en domare. Denne sa att båda festivalerna hade lämnat in en ansökan och det var bara Ultra som var godkänd. Efter mycket om och men kunde festivalen gå igenom precis som planerat. Festivalen 2020 kommer återigen hållas på Bayfront Park.